Oamenii de știință britanici de la Colegiul Universitar din Londra susțin că sunt tot mai aproape de a descoperi un nou tratament împotriva bolilor de inimă, mult mai eficient decât cele existente deja pe piața farmaceutică.
Cercetătorii au descoperit 21 de gene noi care influențează nivelul colesterolului din organism, în urma unui studiu care a presupus analizarea a mai mult de 90.000 de mutații genetice, scrie Daily Mail.
În urma acestui experiment, specialiștii au constatat că există o serie de variații genetice asociate cu modificările colesterolului „bun” și a colesterolului „rău” din organism. O altă descoperire importantă în urma acestei cercetări a mai reprezentat-o și faptul că o serie de variații genetice apar mai mult în rândul bărbaților, comparativ cu femeile.
În urma acestor decoperiri, oamenii de știință sunt de părere că sunt tot mai aproape de a scoate pe piață un nou tratament pentru bolile de inimă, afecțiuni provocate de creșterea nivelului colesterolului „rău” din organism.
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual se înregistrează 17 milioane de decese provocate de afecțiunile cardiovasculare. Specialiștii estimează că în următorii zece ani numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an.
Daily Mail scrie că în jur de 270.000 de persoane suferă un atac de cord, anual, numai în Regatul Unit. Mai mult, statisticile citate de cotidianul britanic mai arată că o persoană din trei care a suferit un atac de cord moare înainte de a ajunge la spital pentru a i se oferi asistența medicală necesară în astfel de situații.
Specialiștii averizează că dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi „rele”, fumatul și sedentarismul reprezintă principalii factori care duc la creșterea colesterolului „rău” în organism și implicit la apariția bolilor de inimă.
Potrivit experților, colesterolul este un tip de grăsime produsă de ficat, esențială organismului pentru a produce hormoni, pentru a absorbi vitamina D și pentru a ajuta bila sa digere alimentele. Specialiștii spun că o dietă dezechilibrată, bazată în mare parte pe grăsimi de origine animală, face ca ficatul să producă mai mult colesterol decât organismul are nevoie. Acest exces se depune pe artere, fapt ce duce la apariția unor plăci care vor încetini circulația sângelui, fapt ce predispune la apariția infarctului.